Home       Activiteiten       Over ons       Vaste bewoners      Blog       Contact

l

Revalidatie-vakantie stalling met een Holistische kijk

}

7 dagen in de week staan wij klaar voor jouw paard

9

Persoonlijk contact

Jouw dier is onze zorg

Steeds meer paarden met schimmels in de darmen…

door | feb 18, 2023 | Lecher antenne metingen, Revalidatie stalling, Vakantie stalling | 0 Reacties

Onderweg en in onze praktijk zie ik bij vele paarden verschillende gezondheidsklachten en of bewegingsklachten die vaak gepaard gaan met een verstoord microbioom.

Paarden kunnen slecht met schimmels omgaan, waardoor hun microbioom al snel uit balans gebracht kan worden.

Hoe kan het toch zijn dat zoveel paarden schimmels in de darmen hebben?

Voeding speelt een hele belangrijke rol bij schimmels in de darmen.

Let op de volgende factoren hebben hier oa invloed op;

  • Een te hoog suiker-zetmeel percentage in het voer
  • Schimmels in het ruwvoer
  • Zuur en nattig ruwvoer/kuil
  • Stress
  • Hygiëne denk aan de waterbaken, hooibakken, slowfeeders etc.
  • Silo’s voer waar resten/schimmels in blijven zitten

Wat kunnen de klachten zijn indien een paard verkeerde schimmels in de darmflora heeft?

Klachten als terugkerende koliek, vermageren, doffe vacht, diarree/mestwater, hoesten, benauwd, astmatisch, terugkerende parasiet besmettingen, ontstekingen in het gebit, bewegingsklachten als stijfheid, problemen met galopperen, het bekken niet goed gebruiken, rug wegdrukken met rijden etc. kortom dit is nog maar een klein deel van de klachten die er kunnen ontstaan wanneer het paard enige tijd met schimmels in de darmflora rondloopt.

Luchtwegklachten bij schimmels in de darmen

Een kuchje bij het aandraven, hoesten en andere luchtwegklachten horen er niet te zijn bij een paard. In de praktijk komen er vele paarden bij ons met deze klachten. Veel paarden zitten aan pittige antibiotica kuren of hebben zelfs een puffer nodig om te kunnen functioneren vanwege de astmatische klachten.

Maar wij meten heel vaak niet een verstoring in de longen, maar meestal een verstoring in de dikke darm. In de Chinese geneeskunde staan de longen, de dikke darm en emoties met elkaar in verbinding.

Indien een paard lange tijd met een verstoord microbioom loopt, dan zie je vaak dat de blinde darm en de lever ook vaak verstoord is

De blinde darm ligt bij het paard aan de rechterkant en is gemiddeld een meter lang. Indien de verstoring dusdanig aanwezig is, zal de blinde darm gaan opzetten en pijnlijk worden bij het paard.

Deze paarden hebben vaak een minder sterk rechter achterbeen, lopen het liefst linksom en rechtsom buigen ze liever wat in een buiten stelling, drukken de paarden vaak de rug weg, hebben terugkerende SI problemen, zitten keer op keer vast in het lijf en hebben vaak moeite met galopperen en dan met name rechtsom.

En dan de lever, wat heeft dit te maken met schimmels en de darmflora? De lever is even simpel gezegd het afvoerputje van het lichaam, indien de darmen niet goed functioneren en er lange tijd verkeerde schimmels actief zijn, dan zie je dat de lever ook belast raakt.

De klachten die bij een verstoorde lever opspelen zijn oa; doffe vacht, lange haren, geen mooi dicht vachtdek, heftig en boos naar andere paarden en in omgang, en zo zijn dit nog maar een paar voorbeelden.

Heeft jouw paard een van deze klachten, laat je paard dan een keer doormeten dmv de Lecher-antenne

De Lecher-antenne geeft veel informatie met wat er speelt intern en aan het eventuele bewegingsapparaat. Daarnaast meten wij ook meteen op het paard uit met welke medicatie/supplementen en of voeding we het paard het beste kunnen behandelen. Boek hier een afspraak.

Na 6 weken controleren we opnieuw na de eerste meting en de behandeling, in hoeverre het paard is verbeterd.

Op onze nieuwe locatie Paard & Vitaliteit in Nieuwer ter Aa hebben wij alle producten op voorraad en hebben wij een prachtige behandelruimte en of stallen om de paarden voor een periode op te nemen ter revalidatie.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *