Voorjaar!
Al is het weer nog wat twijfelachtig, overal zijn er tekenen van het voorjaar. De natuur staat op springen! De bloesems verschijnen en de bomen worden voorzichtig steeds groener.
Dit is ook de periode dat de meeste paarden en pony’s weer op de wei gaan. Een heerlijk gezicht, lekker grazen in het zonnetje.
Het lijkt een heel onschuldig en mooi tafereel, toch is dat het niet altijd.
Er moet, zeker in het voorjaar, voorzichtig worden omgegaan met de weidegang. Ondanks dat grazen voor een paard een heel natuurlijk proces is, liggen er veel gevaren op de loer. In het voorjaar is het gras erg rijk, het gaat weer groeien en het bevat veel fructaan (suikers).
Toen paarden nog in het wild leefden, was dit noodzakelijk. Paarden kwamen schraal de winter uit en moesten in het voorjaar weer snel op krachten komen. Merries moeten veulenen en de hengsten gingen dekken.
Onze paarden komen echter helemaal niet schraal de winter uit. Sterker nog, een overgroot deel van de paarden en pony’s in Nederland heeft overgewicht!
Daarnaast worden er veel sobere rassen in Nederland gehouden, zoals IJslanders, Fjorden en Shetlanders. Deze rassen komen van oorsprong uit schrale gebieden. De weilanden in Nederland, met name het Engelse Raaigras, zijn als een soort slagroomtaarten voor deze rassen.
Het is dus erg belangrijk om in het voorjaar voorzichtig en voorbereid te werk te gaan.
Bouw de weidegang altijd heel rustig op. Dit verlaagd ook de kans op (gas)koliek.
Wees extra voorzichtig met koude nachten en zonnige dagen. Het gras krijgt dan niet de kans om de aangemaakte suikers om te zetten in groei en deze blijven dus in de stengels.
Overgewicht en/of een overschot aan suikers kan zorgen voor een verstoring in de suikerbalans en darmflora met ernstige gevolgen, zoals hoefbevangenheid.
Stap 1 is natuurlijk een goed en passend rantsoen. Paard & Voeding kan hier je hierin voorzien van advies.
Stap 2 is beweging.
De balans tussen wat je paard binnen krijgt en wat hij verbrand is erg belangrijk.
Helaas heb je echter niet altijd alles zelf in de hand. Soms sta je op stal waar je je moet aanpassen aan het betreffende management. Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een goed passende graaskorf.
Ook heeft Phytonics een compleet en uniek supplement in het assortiment om een goede suikerstofwisseling te ondersteunen.
Naast de ondersteuning van de suikerstofwisseling, helpt dit ook een gezond gewicht bereiken.
“Hij krijgt bijna niets, hij lijkt wel dik te worden van de lucht!”
Herken jij deze uitspraak? Dan is de kans heel groot dat jouw paard of pony een verstoorde suikerstofwisseling heeft.
In plaats van de voeding te gebruiken als brandstof, slaat het lichaam direct alles op als vet.
Vaak zijn deze dieren ook slomer en trager in hun bewegingen. Naast een goed rantsoen en voldoende beweging is het dus belangrijk om het lichaam weer balans te krijgen.
Het weideseizoen bij Paard & Vitaliteit kan op verschillende manieren. Wanneer jouw paard niet gewend is om op de weide te staan wordt dit langzaam opgebouwd. We hebben kleine stukjes ‘weidepaddock’ of grote stukken land waar de paarden zich heerlijk kunnen uitleven. De weides zijn voorzien van schaduwplekken doormiddel van bomen. Wil je meer weten over de opties? Neem gerust contact met ons op!
Wat is het product van phytonics?
Beste Mirjam, bedankt voor je bericht. Dit product is de Gluco Balance van Phytonics.
https://paardvoeding.nl/product/gezondheid/phytonics-gluco-balance-500-g/
Voor de ondersteuning van de suikerstofwisseling.
Bij een overmaat aan suikers en zetmeel opgenomen uit de voeding o.a. fructosamine in gras en hooi. Bij een tekort in de voeding aan Zink en Chroom. Voor een gezond gewicht. Ondersteunt een goede functie van de pancreas en darmen. Voor gezonde hoeven en gezonde staart en manen. Ook voor de spieren en het ouder wordende dier.
Mochten er nog vragen zijn, stel ze gerust!