Home       Activiteiten       Over ons       Vaste bewoners      Blog       Contact

l

Revalidatie-vakantie stalling met een Holistische kijk

}

7 dagen in de week staan wij klaar voor jouw paard

9

Persoonlijk contact

Jouw dier is onze zorg

Voorjaar = Pollen tijd!

door | apr 21, 2023 | Paard & Voeding | 0 Reacties


Bij een paard met een pollenallergie, zal het immuunsysteem een afweerreactie aanmaken op het stuifmeel van bloeiende bomen, grassen en struiken.
Het lichaam reageert overgevoelig als deze allergenen in bloei staan.
Wanneer er teveel histamine vrijkomt, veroorzaakt dit symptomen zoals jeuk, zwelling van het slijmvlies van de luchtwegen en overproductie van vocht. Het paard kan gaan headshaken, een loopneus krijgen of kortademig worden.

Symptomen aanpakken
Het is raadzaam al vroeg in het voorjaar te beginnen met het voorkomen én bestrijden van de symptomen.
Zo kan je een neusnetje omdoen in de wei en tijdens het rijden. Het paard op dagen dat de pollen erg actief zijn ontlasten, dit is per paard verschillend, maar rijden in een binnenbak en tijdens zonnig en winderig weer binnen houden kan al heel veel verschil maken.
Druppels op basis van fytotherapie zullen het lichaam op de juiste manier ondersteunen van binnenuit.
Bomen bloeien veelal in het voorjaar, de graspollen worden in mei vaak verspreid door de wind en kruiden bloeien de gehele zomer door. De behandeling duurt daarom vaak de gehele zomer.

Waarom heeft het ene paard wel een allergische reactie op pollen en het andere paard niet?
Onderliggend spelen er vaak verschillende oorzaken mee. Een lichaam wat een overgevoeligheidsreactie laat zien heeft vaak een disbalans in de ontgiftende organen zoals de lever, nieren en het microbioom.
Om het immuunsysteem tot rust te brengen is een complementaire aanpak belangrijk voor optimaal resultaat. Dit houdt in dat je alle aspecten die van invloed zijn op het immuunsysteem gaat optimaliseren.

Hierdoor voorkom je dat de pollen constant een trigger zijn die het immuunsysteem laten overreageren.

Allergie aanpakken
Tilia Cordata, Betula Alba en Taraxacum Officinale bevatten veel pollen en zijn daardoor voorkomende allergenen. Indien je deze kruiden in druppelvorm geeft aan het paard kun je al vroeg in het voorjaar beginnen om het lichaam bloot te stellen aan minimale hoeveelheden allergenen waardoor de overgevoeligheidsreactie minder zal worden.
Daarnaast kun je het paard draineren, zodat alle opgehoopte afvalstoffen, die het immuunsysteem belasten, uitgescheiden worden. Een opgeschoond lichaam zal minder heftig reageren op invloeden van buitenaf.

Dietske Dijkman is natuurgeneeskundig therapeut voor dieren bij Dierenwerkplaats. Zij maakt oa gebruik van fytotherapie en orthomoleculaire geneeswijzen. Zij is in opleiding om revalidatietrainer voor paarden te worden bij Karin Leibbrandt van 4 Dimension Dressage.

Ze behandelt paarden met diverse fysieke of mentale problemen en is groot fan van de producten van Puur en Phytonics. Voor NML Health geeft ze webinars over paardengezondheid.

Bestel PUUR pollen ; https://paardvoeding.nl/product/gezondheid/luchtwegen/puur-pollen-50-ml/

Blog door NML health

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *