Home       Activiteiten       Over ons       Vaste bewoners      Blog       Contact

l

Revalidatie-vakantie stalling met een Holistische kijk

}

7 dagen in de week staan wij klaar voor jouw paard

9

Persoonlijk contact

Jouw dier is onze zorg

Vuurwerkangst bij paarden

door | nov 25, 2023 | Revalidatie stalling, Vakantie stalling | 0 Reacties

Met de feestdagen in het vooruitzicht, kijken veel mensen uit naar het spektakel van vuurwerk. Helaas ervaren niet alleen huisdieren zoals honden en katten stress tijdens deze periode, maar ook paarden kunnen angstig reageren op het harde geknal en de felle lichten. In dit artikel bespreken we hoe je vuurwerkangst bij paarden kunt herkennen en welke stappen je kunt nemen om je viervoetige metgezel rustig door Oudjaarsavond te loodsen.

Herkennen van Vuurwerkangst bij paarden

Schrikreacties: Paarden die vatbaar zijn voor vuurwerkangst vertonen vaak schrikachtig gedrag. Ze kunnen plotseling steigeren, wegrennen of onrustig worden bij harde geluiden.

Zichtbare Stresssymptomen: Let op fysieke tekenen van stress, zoals zweten, snelle ademhaling, trillen, en wijd opengesperde ogen.

Onrust in de Stal: Als je paard normaal gesproken kalm is in de stal maar tijdens vuurwerk onrustig wordt, kan dit een indicatie zijn van angst.

Naast bovenstaande symptomen komen er rond oud en nieuw veel ernstige blessures en koliekgevallen voor. Blessures opgelopen door vluchtgedrag in paddocks, weides of zelfs op stal. Paarden kunnen in letterlijke blinde paniek raken en zichzelf daardoor ernstig verwonden.


Naast de ‘explosieve/extroverte’ paarden die zich eerder zullen blesseren doormiddel van vluchtgedrag of paniek zijn er natuurlijk ook dieren waaraan je misschien hele lichte signalen van stress zult merken. Let hierbij goed op dat je paard niet te introvert wordt en daardoor niet meer eet/drinkt en zodanig in zichzelf gekeerd raakt dat er zelfs koliek op kan treden. Weet je van jouw paard dat deze gevoelig is op de maag, heeft jouw paard onlangs maagzweren gehad of regelmatig maagproblemen? Bereid deze dieren dan voor met een natuurlijke maagzuurbeschermer zoals de Gastri Comp van Phytonics.  Gastri Comp ondersteunt de maag en spijsvertering en zorgt voor stimulering van de eetlust. 

https://paardvoeding.nl/product/gezondheid/phytonics-gastri-comp-750-g/: Vuurwerkangst bij paarden

Maatregelen om Vuurwerkangst te Verminderen

Creëer een Veilige Omgeving: Zorg voor een veilige plek waar je paard zich kan terugtrekken. Dit kan een afgesloten stal of een rustige weide zijn. Vermijd plaatsen waar vuurwerk direct te zien of te horen is.

Afleiding: Probeer je paard af te leiden met bekende geluiden, zoals rustige muziek of het geluid van een ventilator. Ook het verstrekken van hooi of een favoriete snack kan helpen. Hang speelballen op in stal en zorg voor voldoende afleiding.

Geleidelijke Blootstelling: Als je weet dat vuurwerk in de omgeving wordt afgestoken, probeer je paard dan geleidelijk aan het geluid te laten wennen. Dit kan gedaan worden door op rustige momenten op afstand opnames van vuurwerk af te spelen.

Supplementen om stress en angst te verminderen

Er zijn verschillende kalmerende supplementen op de markt die kunnen helpen bij het verminderen van vuurwerkangst bij paarden. Deze supplementen bevatten vaak ingrediënten zoals magnesium, tryptofaan, kamille en valeriaan. Deze stoffen hebben kalmerende eigenschappen en kunnen helpen om de stressreactie van het paard te verminderen.

Magnesium: Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij de regulatie van zenuwfuncties en spiercontracties. Sommige paarden kunnen baat hebben bij extra magnesium om hun zenuwstelsel te ondersteunen en stress te verminderen.

Horseflex Magnesium Relax Combi bestaat uit 4 verschillende natuurlijke ingrediënten met een positieve werking op de gemoedstoestand van het paard. Door de unieke actieve samenstelling draagt het bij aan meer innerlijke rust én helpt het je paard goed te kunnen ontspannen. De combinatie van 2 verschillende soorten magnesium helpt je paard rustig te reageren, draagt bij aan geestelijke veerkracht, extra energie en aan de normale werking van het zenuwstelsel. Daarnaast bevat deze mix passiebloem (Passiflora), wat van nature een rustgevende werking heeft, en L-Tryptofaan wat belangrijk is voor de natuurlijke aanmaak van serotonine. Serotonine is het stofje wat zorgt dat je paard zicht goed kan ontspannen en minder geprikkeld voelt.

https://paardvoeding.nl/product/gezondheid/horseflex-magnesium-relax-combi-500-gram/: Vuurwerkangst bij paarden

Adaptogene Kruiden: Kruiden zoals ashwagandha, Valkruid (Arnica montana), Bitterzoet (Dulcamara), Sint-Janskruid
(Hypericum perforatum), Grote wolfsklauw ( Lycopodium clavatum) en Walnoot (Juglans regia) en rhodiola worden beschouwd als adaptogenen, wat betekent dat ze het vermogen van het lichaam om te gaan met stress kunnen verbeteren. Deze kruiden kunnen als supplement worden gegeven om de algehele veerkracht van het paard te ondersteunen,

https://paardvoeding.nl/product/gezondheid/phytonics-strezz-50-ml-2/: Vuurwerkangst bij paarden

Omega-3 Vetzuren: Omega-3 vetzuren, zoals die gevonden worden in visolie, hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen de algemene gezondheid van het zenuwstelsel verbeteren. Dit kan helpen om de reactie van het paard op stressvolle situaties, zoals vuurwerk, te verminderen.

https://paardvoeding.nl/product/paarden-voeding/categorie-paard/sportpaarden/agrobs-omega-3-pur/: Vuurwerkangst bij paarden

Vuurwerkangst bij paarden is een serieuze aangelegenheid die aandacht en zorg vereist. Door proactieve maatregelen te nemen en een kalme omgeving te creëren, kun je je paard helpen de jaarwisseling zonder overmatige stress door te komen. Onthoud dat elk paard individueel is, dus experimenteer met verschillende benaderingen om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw viervoeter. Vraag advies aan een deskundige bij twijfel.

Bij Paard & Vitaliteit is een rustige en gelukkige Oudjaarsavond voor zowel jou als je paard het doel!

Maak je je ondanks alle voorbereidingen toch zorgen over de vuurwerkangst van je paard tijdens Oud & Nieuw? Of sta jij in een gigantisch drukke omgeving met jouw paard? Staat jou paard dag en nacht buiten en vind je dit met deze dagen toch wel erg spannend?
Bij Paard & Vitaliteit begrijpen we dat een rustige omgeving cruciaal is. Geef jouw paard de beste en veiligste start voor het nieuwe jaar en stal hem/haar bij ons!

🌟 Veilige en Kalme Omgeving met weinig nabije woningen.
🌟 Ruime Stallen en Weides
🌟 Deskundig en Liefdevol Team die de hele periode rondom middernacht aanwezig zijn

Wij zorgen ervoor dat je paard zich comfortabel voelt terwijl jij geniet van de festiviteiten.
Er wordt bij ieder paard gepaste geluidsgolftherapie toegepast.

Oud & Nieuw pakket €150,-
2 nachten overnachten bij Paard & Vitaliteit

 • ruime/lichte en veilige stallen
 • stalbedekking met stofvrije houtkrullen
 • onverpakt hooi
 • stapmolen service
 • binnen/buiten zetservice
 • paddock service
 • aan de hand stappen
 • dagelijkse Geluidsgolf therapie (t.w.v. € 35,- per behandeling)
 • toezicht locatie
 • camera bewaking op de stallen
 • Weidegang (indien gezondheid dit toelaat)


Neem vandaag nog contact met ons op en geef je paard een stressvrije Oud & Nieuw ervaring!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *