Home       Activiteiten       Over ons       Vaste bewoners      Blog       Contact

l

Revalidatie-vakantie stalling met een Holistische kijk

}

7 dagen in de week staan wij klaar voor jouw paard

9

Persoonlijk contact

Jouw dier is onze zorg

Waarom is kwalitatief ruwvoer zo belangrijk?

door | feb 18, 2023 | Revalidatie stalling, Vakantie stalling | 0 Reacties

Men is gelukkig steeds bewuster met voeding van hun paarden bezig, alleen weten we vaak niet wat we nu exact geven qua kwaliteit ruwvoer.

Ruwvoer valt juist onder 1 van de meest belangrijke basis behoeftes voor jouw paard.

Verpakt versus onverpakt hooi

  • Veel paarden krijgen hooi uit plastic, dit heeft te maken met de opslag capaciteit en de prijs.
  • Onverpakt hooi kan alleen goed blijven indien dit droog en vochtvrij opgeslagen wordt.
  • Meestal is de overdekte ruimte niet voldoende aanwezig, waardoor men in de meeste gevallen kiest voor verpakte balen hooi in plastic.

Wat is het grootste verschil tussen verpakt en onverpakt hooi?

  • Verpakt hooi daar is een fermentatie proces gaande.
  • Fermentatie, temperatuurwisselingen zorgen vaak voor zuring en schimmelvorming in het hooi.
  • Hoe natter het hooi verpakt wordt, hoe hoger het fermentatie proces aanwezig is in het hooi en dus hoe zuurder het hooi is.
  • Fermentatie wordt veroorzaakt door melkzuurbacteriën.
  • Paarden kunnen heel slecht met schimmels en zuring omgaan in het hooi, hier kunnen vervelende gezondheidsklachten door ontstaan, denk aan; gasvorming, buikpijn, koliek, diarree, mestwater, bewegingsklachten, en nog veel meer nare klachten….

Als je schimmels met het blote oog ziet in het hooi, gooi dan de hele baal alsjeblieft weg!

Vaak worden de schimmelplekken verwijderd en dan alsnog de baal opgevoerd aan de paarden, maar let op de schimmels zitten uiteraard door de hele baal.

Hooi wordt daarentegen pas in balen geperst als het meerdere keren geschud is en dus droog genoeg is om in touwtjes te binden. Het droge stof gehalte ligt dan over het algemeen tussen de 80 & 85%.

Goed hooi ruikt fris, stoft niet, is stengelig en heeft goed kunnen uitbloeien.

Ruwvoer analyse

Steeds vaker worden ruwvoer partijen geanalyseerd, dit is zeer belangrijk als je het mij vraagt. Want als je niet weet wat je voert, hoe kun je dan exact de behoeftes van het paard invullen?

Voor ieder paard ligt de behoefte anders qua waardes in het ruwvoer, dus kijk altijd naar het type paard, het ras, conditie, gezondheidsproblemen, leeftijd, training, 24/7 buiten of deels op stal, staat het paard op gras, dit zijn oa een aantal belangrijke factoren om te weten waar de basis behoefte moet liggen.

Het ruwvoer wat in 2022 is gemaaid heeft over het algemeen een laag eiwit % en een heel hoog suiker %

Wisten jullie dat het ruwvoer over het algemeen veel hoger in suikers zit dan de afgelopen jaren?

Daarnaast is het eiwit % op dit moment lager dan we gewend zijn.

Hoe kan dit?

In het vroege voorjaar waren er veel zonnige periodes maar koel weer, waardoor het gras hoge suiker % bevatte. Daarnaast hebben we later in de zomer door de langdurige warmte weinig groei in het gras gezien. Dit alles zorgt ervoor dat er vele grof stengelige partijen ruwvoer met weinig blad op de markt zijn met een hoog suiker % en een zeer laag eiwit %.

Eiwit behoefte

Jonge paarden, sportpaarden, hengsten, drachtige merries en senioren hebben een hogere eiwit behoefte dan andere paarden.

Zeker wanneer de paarden niet op gras staan, zien we een te kort ontstaan bij de paarden op dit moment.

Eiwitten zijn een zeer belangrijke bouwsteen voor het lichaam. Indien er te weinig eiwit in het rantsoen van een paard aanwezig is zal de spiermassa afnemen.

Hoe weet ik of mijn paard een eiwit te kort heeft?

Zoals jullie wellicht al weten, werk ik zelf met de Lecher-antenne en kan ik hiermee de volledige gezondheid van het paard en zijn behoeftes uitmeten, zo ook een vitamine-mineralen balans en of het paard voldoende eiwitten in zijn rantsoen heeft.

Hoe kun je het eiwit-aminozuren % aanvullen voor je paard, hier zijn verschillende producten voor op de markt.

Maar weet heel goed wat je doet en waarom je het voert! Een te veel aan eiwitten kan namelijk weer belastend zijn voor oa de nieren van het paard.

Een voorbeeld van een aantal producten die goed in te zetten zijn bij je paard indien je weet dat er een te kort is aan eiwitten/aminozuren in het huidige rantsoen zijn, esparcette, luzerne, gras, aminozuren in een supplement vorm, muesli, brokken en ruwvoer mengelingen met een

hoger eiwit %.

Maar de hoge suikers, kan dit kwaad?

Afhankelijk van het type paard, wat je doet met het paard en hoe de gezondheid van het paard is, is dit uiteraard afhankelijk van de situatie die daar speelt. Indien jouw paard slecht met suikers om kan gaan, dan is het zeer belangrijk om deze paarden te ondersteunen met een supplement als Gluco Balance of Glucose Support, het ruwvoer te mengen met wat stro (indien het paard geen gluten allergie heeft), het ruwvoer in slowfeeders te voeren om de hoeveelheid wat te beperken, hooi af te wegen, kortom bewust om te gaan met het geven van hooi.

Bij Paard & Vitaliteit meten wij voor ieder paard het ruwvoer uit

Alle paarden die in revalidatie komen te staan bij ons op de locatie Paard & Vitaliteit worden volledige doorgemeten met de Lecher-antenne waar wij oa ook de behoeftes en het volledige rantsoen doormeten. Dit houdt in dat wij op onze revalidatie stal verschillende kwaliteiten en soorten op voorraad hebben qua onverpakt hooi. Van grof stengelig laag in suikers en laag in eiwitten, tot fijner hooi wat hoger in eiwitten zit. Ieder paard heeft zin eigen behoeftes.

Een afspraak maken om het huidige rantsoen te laten doormeten?

Neem dan contact met ons op om een afspraak in te plannen op onze locatie Paard & Vitaliteit in Nieuwer ter Aa. Wij hebben van alle merken die wij verkopen bij Paard & Voeding van supplementen tot aan voeding samples die wij stuk voor stuk kunnen doormeten op de locatie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *